Назад
  • Гърция,

    Назад
    Виж     оферти
    Виж офертите

    Изискване за минимален престой

    Дата на настаняване

    Дата на напускане

    Назад
    стая 1
    Виж     оферти
    Назад
    • Промокод Greece50
    • Промокод Tasos50
    • Промокод HOT_SPA40
    • СПА Хотели и планина
    • Гърция
    • Южно Черноморие
    • Северно Черноморие
    • Почивка с домашен любимец
    • Крит, Корфу, Закинтос, Санторини
    • Кавала
    Виж     оферти

    ЧУДЕСАТА НА БЕГЛИКТАШ – МЯСТОТО, КЪДЕТО СЕ СБЪДВАТ ЖЕЛАНИЯ

    ЧУДЕСАТА НА БЕГЛИКТАШ – МЯСТОТО, КЪДЕТО СЕ СБЪДВАТ ЖЕЛАНИЯ

    Морето в Приморско е страхотно, но и отвъд плажа определено има какво интересно да видите и да ви се случи, ако сте избрали там да почивате през настоящото слънчево лято.

    Само на 3 километра североизточно от курорта се намира едно от най-мистичните места на Балканите – тракийското скално светилище Бегликташ. Природният феномен, потънал в прегръдките на Странджа, е сочен за българският Стоунхендж и има славата на едно от най-мистериозните места на картата ни.

    Всъщност Бегликташ е открит едва през 2003 г., когато в района са правени разкопки, но в същото време е най-големият отпечатък, който траките са оставили в този регион на България. Археолозите предполагат, че е било създадено около XIV в. пр. Хр. и е функционирало до IV в. Играело е ролята на слънчев часовник, календар и храм, но енергията, която витае там, и до сега си остава необяснима. Една от причините да се смята, че светилище още от древни времена е силно енергийно място, е разположението му до древния град Рaнули. Не са малко и легендите, свързани с Бегликташ. Съществува теория, че скалните му коридори всъщност са пътя към царството на Хадес. Друг мит път разказва как тракийският певец Орфей е минал през лабиринта, за да спаси своята любима Евридика от подземното царство. Сред иманярите пък се говори, че там е заровено несметно богатство.

    През последното десетилетие древното светилище край Приморско привлича ентусиасти от цялата страна заради своята космическа енергия. Според езотериците Бегликташ сбъдва всякакви желания точно заради нея. Те твърдят, че светилището е един от комуникационните центрове с Космоса. Достатъчно било само човек да отиде там и с все сърце да си пожелае онова, което искрено иска.

    Посетителите редовно хвърлят и пари върху един от камъните, който се смята за най-мощен, а именно жертвеникът, с цел да им се сбъдват желанията. Върху въпросната монолитна скала са издълбани ями, за които се предполага, че са използвани за култови ритуали. В тях били изливани четири свещени течности - вода, вино, мляко и растително олио. Други твърдят, че там се извършвали и жертвоприношения, а по каналите потичала кръв. На това място посетителите поставят даровете си, най-често монети.

    Бегликташ е посещаван и от последователите на теорията, че съществува НЛО, тъй като мнозина уфолози неведнъж са споделяли, че светилището е портал към други измерения.  Радиестезисти са категорични, че измерванията на мястото показват, че там кръстосват мощни космически сили, които карат махалите им да полудеят. Дори и невярващите в подобни теории, се чувстват по-особен начин след разходка там.

    Около огромните 200-тонни камъни с изумителна кръгова подредба се носят и други мистерии. Смята се, че ако жена иска да зачене, трябва да премине през тесен процеп между две огромни скали. Ако успее, това бележи началото на нейната бременност.

    Преди през 2003 г. Бегликташ официално да стане туристически обект, той е бил строго охраняван и достъпът до него е бил забранен, тъй като теренът е попадал в границите на ловната резиденция „Перла“, използвана от Тодор Живков и УБО. Днес обаче е сред най-посещаваните туристически обекти в България.

    Други интересни статии

    ТОП 5 НА НАЙ-ДОБРИТЕ ЗИМНИ КУРОРТИ В БЪЛГАРИЯ

    ТОП 5 НА НАЙ-ДОБРИТЕ ЗИМНИ КУРОРТИ В БЪЛГАРИЯ

      Чакана или не, зимата пристига. От нас зависи дали ще се влюбим в нея. Определено най-добрата черта от нейния иначе хладен характер е снегът. Пухкавите преспи превръщат всяко място в приказно, макар напоследък снегът да се превръща във все по-рядко срещано явление, по което изпитваме носталг ...

    Прочети >
    НЕПОЗНАТИТЕ ЗИМНИ ДЕСТИНАЦИИ ИЗ РОДНИТЕ ПЛАНИНИ

    НЕПОЗНАТИТЕ ЗИМНИ ДЕСТИНАЦИИ ИЗ РОДНИТЕ ПЛАНИНИ

    Почти половината от територията на България е заета от планини и със сигурност има зимни дестинации, за които не сте чували или все още не сте посещавали. Макар пренебрегвани, те също крият своето очарование и заслужават да направите едно спускане по пистите им, било то със ски, шейна, чувал ил ...

    Прочети >
    БЪЛГАРСКОТО СЕЛО, СТАНАЛО ЕДНО ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ В СВЕТА

    БЪЛГАРСКОТО СЕЛО, СТАНАЛО ЕДНО ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ В СВЕТА

    Някои от най-невероятните забележителности на България не са включени в официалните класации с места, които задължително трябва да посетим. Такъв е случаят на близкото до София селце Гара Бов, което през последната година се превърна в едно най-популярните места за туристи в цяла Европа изобщо. ...

    Прочети >
    5 МАГИЧНИ МЕСТА ЗА РАЗХОДКА ОКОЛО СОФИЯ

    5 МАГИЧНИ МЕСТА ЗА РАЗХОДКА ОКОЛО СОФИЯ

    Столицата има сто лица и още толкова на няколко минути от нея. Понякога красотата е пред очите ни, стига да знаем точния маршрут до нея. Предлагаме ви 5 невероятни кътчета в непосредствена близост до София, с които да презаредите батериите още следващия уикенд. КАМЕН ДЕЛ Връх Камен дел се ...