Назад
  • Гърция,

    Назад
    Виж     оферти
    Виж офертите

    Изискване за минимален престой

    Дата на настаняване

    Дата на напускане

    Назад
    стая 1
    Виж     оферти
    Назад
    • Промокод Greece50
    • Промокод Tasos50
    • Промокод HOT_SPA40
    • СПА Хотели и планина
    • Гърция
    • Южно Черноморие
    • Северно Черноморие
    • Почивка с домашен любимец
    • Крит, Корфу, Закинтос, Санторини
    • Кавала
    Виж     оферти

    ПОТОПЕНАТА ЦЪРКВА – ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ

    ПОТОПЕНАТА ЦЪРКВА – ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ

    Малцина знаят, че някога на мястото на един от най-големите язовири у нас – Жребчево, е имало цели 3 села, които са останали под водите му. Днес единственото, което напомня за живота там, е храмът „Св. Иван Рилски”, по-известен сред народа като „Потопената църква”, намираща се по пътя между Сливен и Казанлък.

    120-годишната черква всяка година изплува насред водоема. Храмът е построен в края на 19 век в село Запалня, но заради проекта за изграждането на водоема хората са се изселили, а църквата е била изоставена и залята от придошлата вода. Храмът, носещ името на българския светия Иван Рилски, е издигнат през 1891 година. Освен него е останал и още един паметник от миналото – плоча в близост до селското гробище. Надписът върху нея гласи: „Село Запалня, заселено XV в. изселено 1962 г.”

    При строежа на „Потопената църква” мястото й е било избрано да бъде върху хълм – най-високият в селото. Именно поради тази причина тя успява да остане над водата частично. В най-пълноводните месеци от годината – през зимата и пролетта, когато се топят снеговете, повече от половината от храма е под вода. В останалите сезони, когато нивото на язовир Жребчево спадне, църквата се появява на повърхността му и позволява на туристите не просто да я наблюдават от разстояние, но и да влязат в нея. В никой друг храм у нас обаче не може да се види феномен като тамошния – по стените на черквата няма икони и стенописи, а оформен от природата релеф от рапани, миди и камъчета.

    И в сухия си период туристическата дестинация е красива, но когато е потопена е същинска атракция за фотографите. Стените й се отразяват огледално във водата, а гледката е особено впечатляваща по изгрев или залез слънце.

    Язовир Жребчево е и притегателно място за любителите на риболова и дивото къмпингуване, тъй като предлага чудесни условия за тях.

    Други интересни статии

    Раят, наречен Халкидики

    Раят, наречен Халкидики

    Халкидики   Халкидики е може би най-предпочитаната и харесваната лятна дестинация от българите. И няма как да е иначе. Този полуостров с формата на тризъбец разполага с над 550 км плажна ивица и пленява туристите със своите тюркоазени плажове. Най-посещавани са трите ръкава, а именно Касандра ...

    Прочети >
    ЗЛАТЕН ПАРК – МЯСТО, ИЗЛЯЗЛО ОТ ПРИКАЗКИТЕ

    ЗЛАТЕН ПАРК – МЯСТО, ИЗЛЯЗЛО ОТ ПРИКАЗКИТЕ

    Страната на чудесата не е само в книгите на Луис Карол, но и в България. Само на стотина километра от София, в близост до Луковит, се намира най-приказният парк у нас, сякаш обитаван от елфи, джуджета и други фантастични същества. Златният парк, както е известна местността, в последната ...

    Прочети >
    МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ НА БЪЛГАРИЯ – КОЯ, КЪДЕ И КАКВИ ЧУДЕСА ПРАВИ

    МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ НА БЪЛГАРИЯ – КОЯ, КЪДЕ И КАКВИ ЧУДЕСА ПРАВИ

      Богатството на България не са само розите и красивите жени, а и минералните води. У нас има над 700 естествени извора, които ни правят привлекателна дестинация за европейци и туристи от цял свят, които са запознати с целебните свойства на минералната вода. Може би винаги сте се чудили дал ...