Назад
  • Гърция,

    Назад
    Виж     оферти
    Виж офертите

    Изискване за минимален престой

    Дата на настаняване

    Дата на напускане

    Назад
    стая 1
    Виж     оферти
    Назад
    • Промокод Greece50
    • Промокод Tasos50
    • Промокод HOT_SPA40
    • СПА Хотели и планина
    • Гърция
    • Южно Черноморие
    • Северно Черноморие
    • Почивка с домашен любимец
    • Крит, Корфу, Закинтос, Санторини
    • Кавала
    Виж     оферти

    5 МАГИЧНИ МЕСТА В СТРАНДЖА ПЛАНИНА

    5 МАГИЧНИ МЕСТА В СТРАНДЖА ПЛАНИНА

    Странджа се слави като най-мистичната планина у нас. Горите й са изпълнени с тайни, а по земите й гордо са стъпвали славни люде. Макар площта й да не е необятна, тя е дом на десетки невероятни места, от чиято красота трябва да се граби с пълни шепи.

    Устието на река Велека в Странджа

    Легендата гласи, че някога Странджа била хубава девойка от знатен род, но никой не я поискал за жена. Тя напуснала семейството си и се заселила в далечни земи. Не след дълго всички местни започнали да й се кланят. По примера на амазонките, Странджа ходела с мъжки дрехи, обичала да язди дълго и да плува в морето. Много кандидати идвали да я искат за жена, но тя връщала всички до един. Дошъл ден, в който чуждоземен цар с цяла армия пристигнал да иска ръката й. Ако откажела, бил готов да запали война. В този момент земята се разтресла, морето и реките се разбушували и настанала адска буря. Женихът се подплашил и забягнал с воините си. Когато всичко утихнало, се извисила нова планина, а морето от кристално бяло, станало черно и мътно. Така Странджа останала в планината, която я покровителствала, и й дала своето име.

    МАЛКО ТЪРНОВО

    В граничното градче времето е сякаш спряло, макар да е видяло много във вековете назад. Многобройните археологически паметници - от тракийската и римска епоха показват, че по тези земи е кипял интензивен стопански и културен живот още от древността. Изключително впечатляваща е гробницата в местността „Мишкова нива”, на 13 км югозападно от града. Друг значим исторически паметник в общината е този в местността „Петрова нива”, където през 1903 г. се взема историческото решение за вдигане на Илинденско - Преображенското въстание. Насред Малко Търново са запазени и старинни възрожденски къщи, които имат статут на музеи. Там можете да се срещнете със странджанското културно наследство, богатия песенен фолклор, обредите и обичаите на местното население.

    РЕКА ВЕЛЕКА

    Велека е най-голямата и най-дългата странджанска река (147км). Извира от връх Демиркапу в Турция и навлиза в България с красиви проломи. Устието й е сред най-живописните места по нашите земи. То се намира в Синеморец и плажът, където реката се среща с Черно море, носи нейното име. Из горите около нея се срещат невероятни и защитени растителни видове - морски отантус, приморски ранилист, приморски морков, крайморско чадърче, а застрашената жълта водна лилия може да се види единствено там. Предлагат се и организирани разходки с лодки или кану, с които можете да разгледате флората, пещерите и заливите на реката от непосредствена близост.

    ВОДОПАД ДОКУЗАК

    Водопадът Докузак е поредната магия на Странджа планина. Единствен в района, той се намира на 7,5 км от Малко Търново. До него се стига по лека пътека, а хората от околията са създали и паркинг за туристи. Макар да е висок едва 5 метра, Докузак е най-буйният водопад в България, а водата му се разпръсква като перелина над мъхестите му скали, между които се подават малки пещери. Почти не съществува риск да го видите непълноводен, но най-красив е през пролетта и лятото, когато наоколо е толкова зелено, че на всеки би му се приискало да остане завинаги там.

    СЕЛО БРЪШЛЯН

    Бръшлян е тайното съкровище на Странджа. Селото е цял архитектурен резерват и още с първите стъпки там, човек се връща в епохата на Възрожденска България. Всички къщи и постройки са в типичния за региона стил, а атмосферата напомня родопските перли Лещен и Ковачевица. Една от най-китните къщи в Бръшлян всъщност е Етнографският музей. Зданието е на цели 150 години и е съхранило не само външния си вид, но и вътрешната си уредба. В селото можете да видите още килийно училище, както и известната църква Свети Димитър.

    СЕЛО БЪЛГАРИ

    Ходенето върху жарава е древна традиция, която в наши дни се практикува на немалко места по света – освен в България, я има в 5 села в Северна Гърция , при индийците от щата Тамил Наду, при племената кунг в пустинята Калахари, в село Сан Педро Манрике в Испания и други. У нас най-подходящото място да наблюдавате мистичния огнен танц е още по-мистичното странджанско село Българи. Там ритуалът е далеч по-различен от познатия ни по механи и ресторанти. Нестинарите не просто ходят по жарава, а правят специфични стъпки на точно определена музика. Навремето този обред е продължавал цели 7 дни, а хората, които могат да го правят, се считат за избрани от Бога.

    Други интересни статии

    ПАРК МИНИ БЪЛГАРИЯ – ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА ЕДНО МЯСТО

    ПАРК МИНИ БЪЛГАРИЯ – ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА ЕДНО МЯСТО

    Едва ли някога сте си представяли, че можете да видите всички най-невероятни забележителности на България, събрани на едно място…Тази мечта е вече сбъдната, благодарение на създателите на парк „Мини България”, който набира все по-голяма популярност и е поредната атракция, която привлича туристи ...

    Прочети >
    LUXURY DISCOUNTS С ПОДАРЪЦИ ЗА 600 ДЕЦА НА ОЛИМПИАДАТА НА SMARTYKIDS

    LUXURY DISCOUNTS С ПОДАРЪЦИ ЗА 600 ДЕЦА НА ОЛИМПИАДАТА НА SMARTYKIDS

    Екипът на Luxury Discounts искрено вярва, че бъдещето е в децата. За пореден път подкрепихме инициативите на SmartyKids България и се включихме с подаръци за всички участници в първата по рода си международна олимпиада по ментална аритметика за деца на възраст от 4 до 14 години, проведена в Българи ...

    Прочети >
    КЪЩИ КРАЙ ВОДАТА – ОСТРОВ БАЛИ СРЕД РОДОПИТЕ

    КЪЩИ КРАЙ ВОДАТА – ОСТРОВ БАЛИ СРЕД РОДОПИТЕ

    Който не е видял Родопите през живота си, той не е видял България! Най-мистичната ни планина е дом на десетки красиви кътчета, от които си заслужава да имате спомени и магнитчета на хладилника. Едно от най-очарователните е новият затворен комплекс „Къщи край водата”, намиращ се в родопск ...

    Прочети >
    ТОП 3 РОМАНТИЧНИ ТАЙНИ КЪТЧЕТА СРЕД ПРИРОДАТА

    ТОП 3 РОМАНТИЧНИ ТАЙНИ КЪТЧЕТА СРЕД ПРИРОДАТА

    Местата, които посещаваме, са специални най-вече заради хората, с които ходим там. Специален може да бъде целият свят, не само Малдивите. Понякога хубавите моменти са напълно безплатни. Даваме ви 3 идеи за точно такива. ЛЮЛКАТА НА ЛЮБОВТА, ТЪРНОВО Понякога любов означава да хванеш баира – ...