Назад
  • Гърция,

    Назад
    Виж     оферти
    Виж офертите

    Изискване за минимален престой

    Дата на настаняване

    Дата на напускане

    Назад
    стая 1
    Виж     оферти
    Назад
    • Промокод Greece50
    • Промокод Tasos50
    • Промокод HOT_SPA40
    • СПА Хотели и планина
    • Гърция
    • Южно Черноморие
    • Северно Черноморие
    • Почивка с домашен любимец
    • Крит, Корфу, Закинтос, Санторини
    • Кавала
    Виж     оферти

    СОКОЛСКИЯТ МАНАСТИР – МЯСТО СЪС СЛАВНА ИСТОРИЯ И НЕОБЯТНА КРАСОТА

    СОКОЛСКИЯТ МАНАСТИР – МЯСТО СЪС СЛАВНА ИСТОРИЯ И НЕОБЯТНА КРАСОТА

    Пролетта е официално тук и всички копнеем да напълним очи и души с красива природа. Такава определено ви очаква в Соколския манастир, който е сред емблемите на Габрово.

    Светата обител се намира само на 12 км от центъра на града, а пътя до него минава през етнографския комплекс „Етъра”. Манастирът е разположен насред гората, отвсякъде обграден с живописна природа, която създава усещане за абсолютна идилия.

    Манастирът е създаден от Архимандрит Йосиф, който през 1833 г. идва на това място от Троянския манастир. По-късно той става известен като униатски архиепископ Йосиф Соколски. Днешният голям храм на Соколския манастир е изграден със средствата и помощта на хората от близките села, а стенописите са повече от впечатляващи. Изключителни са със своите ярки цветове и човек не може да откъсне поглед и за секунда по време на престоя си там.

    В манастира се пазят иконите „Исус Христос“ и чудодейната „Света Богородица с младенеца”, изографисани от самия Захари Зограф, за които се счита, че притежават чудотворни сили. В параклиса „Свети Панталеймон“, който е разположен в самия двор на манастира и е вкопан в скала, легендата гласи, че извира целебна вода. В пукнатините й мнозина оставят листчета с написаните си в тях съкровени молби и желания, надявайки се Свети Панталеймон да им помогне да се сбъднат.

    През 1836 г. в манастира е открито килийно училище, а по-късно се превръща в образователен център, където преподава самият Неофит Бозвели. Мястото е свързано с различни знакови исторически събития за България. Тук и четата на Капитан Дядо Никола освещава знамето си и се надявам манастирът да стане център на подготвяното въстание, замислено още преди големите чети и Априлската епопея. В негова памет има поставена и плоча. По време на Априлското въстание от манастира тръгва и четата на войводата Цанко Дюстабанов. Дни по-късно тя е разбита, а осем от четниците са обесени на скалите край черквата.  Легендата разказва, че в памет на загиналите четници, в двора на манастира, е построена уникална белокаменна чешма с осем чучура със соколи. Тя е дело на прочутия майстор Колю Фичето.

    От основаването си до средата на XX век, Соколският манастир е мъжки и в него са служили над стотина монаси. Към днешни дни обаче е девически. Дворът му е изключително приятен за разходки, зареждащи с енергия. Там можете да разгледате и музейна сбирка, която съдържа експонати, свързани с културната история и с национално-освободителни борби в този край. Акцент са и предмети, принадлежащи на Апостола на българската свобода Васил Левски, който е намирал убежище в манастира.

    Обиколката на Соколския манастир можете да съчетаете и с посещение на „Етъра”, който е в непосредствена близост и да разгледате пъстрите дюкяни там, да хапнете и пийнете сладко местни деликатеси и да се заредите с българщина.

    Други интересни статии

    7 СЪВЕТА КАК ДА ПЪТУВАТЕ ПО-ЧЕСТО

    7 СЪВЕТА КАК ДА ПЪТУВАТЕ ПО-ЧЕСТО

      Едва ли съществува човек, който да не иска да пътува повече, но пред него винаги стоят дежурните оправдания: нямам време, не мога да си го позволя, имам много работа, с кого да замина. Истината е, че оправданията всъщност не са същинския проблем, а просто извинения, че нямаме достатъчно жела ...

    Прочети >
    НАЙ-ВНУШИТЕЛНИТЕ КРЕПОСТИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ – част 1

    НАЙ-ВНУШИТЕЛНИТЕ КРЕПОСТИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ – част 1

    България се гордее с цели 71 крепости, много от които добре запазени и устоели на битките, природните стихии и времето. Като брой археологически паметници ние сме третата най-богата страна в Европа, отстъпвайки единствено на Италия и Гърция. ЦАРЕВЕЦ Крепостта Царевец е не само емблема на ...

    Прочети >
    ТОП 5 НЕОБИКНОВЕНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

    ТОП 5 НЕОБИКНОВЕНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

    Опознай родината, за да я обикнеш! Думи на великия Алеко Константинов, които по-често трябва да си припомняме. Днес ви отвеждаме до 5 почти неизвестни, леко мистични и невероятно красиви обекта в България, които заслужават място в сърцето и спомените ви. СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ В СЕЛО ОСМАР Ск ...

    Прочети >
    МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ НА БЪЛГАРИЯ – КОЯ, КЪДЕ И КАКВИ ЧУДЕСА ПРАВИ

    МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ НА БЪЛГАРИЯ – КОЯ, КЪДЕ И КАКВИ ЧУДЕСА ПРАВИ

      Богатството на България не са само розите и красивите жени, а и минералните води. У нас има над 700 естествени извора, които ни правят привлекателна дестинация за европейци и туристи от цял свят, които са запознати с целебните свойства на минералната вода. Може би винаги сте се чудили дал ...