Назад
  • Гърция,

    Назад
    Виж     оферти
    Виж офертите

    Изискване за минимален престой

    Дата на настаняване

    Дата на напускане

    Назад
    стая 1
    Виж     оферти
    Назад
    • Промокод Greece50
    • Промокод Tasos50
    • Промокод HOT_SPA40
    • СПА Хотели и планина
    • Гърция
    • Южно Черноморие
    • Северно Черноморие
    • Почивка с домашен любимец
    • Крит, Корфу, Закинтос, Санторини
    • Кавала
    Виж     оферти

    Панагюрище – мястото, което трябва да се преживее

    Панагюрище – мястото, което трябва да се преживее

    Яйца по панагюрски...ммм.. чудели ли сте се от къде идва това толкова простичко и същевременно толкова вкусно българско ястие? За това уникално ястие можем да благодарим на панагюрските девойки, които смело се вихрели в кухнята и всекидневно творили по някоя нова гозба, която да направи мъжете им по-благи, а децата по-кротки. Едно от уникалните ястия в българската кухня, но дори разпространено навсякъде в България вече, няма място където да Ви го приготвят по-майсторски от създателите на този деликатес.

    Именно затова като посетите Виена, хапвате Виенски шницел, в Италия наблягаме на пастата, а в Панагюрище на яйцата по панагюрски. Освен тази божествена рецепта, има още една от национално значение причина, за която да сме благодарни за съществуването на това място, а именно историята му, която изиграва важна роля, за да има днес България.

           В този град, в едно са слети хиляди сърца и се е случило въстанието, заедно с Брацигово, Батак, Копривчица и Клисура. Духът на свободата е във въздуха и не каква да е свобода, а изстрадана и отвоювана. Макар и в други времена, чувството е там някъде, а душата помни корена и откъде идва силата. Панагюрище е едно от местата, до което всеки българин трябва да се докосне, за да почувства силата в себе си.

    Град Панагюрище е разположен в живописна котловина на Същинска Средна гора, на 540 м надморска височина. Освен това е на 2 часа път с кола от столицата и на час от старата столица на България.

    Забележителности

            По-голяма част от забележителностите на Панагюрище са истирически паметници на културата. Това е така, защото местността е населявана от дълбока древност, за което говорят откритите над 300 паметници - некрополи, селища, крепости. Тук през желязната епоха живее тракийското племе, които през V-IV в. пр. Хр. са част от Одриското царство. Ненадминат паметник на тракийската епоха е прочутото Панагюрско златно съкровище. То е открито в местността Мерул край Панагюрище през 1949 г. от тримата братя Михаил, Петко и Павел Дейкови. То се състои от 9 златни съда с общо тегло 6,164 кг и е датирано от V-IV в. пр. Хр. Съкровището, изработено изцяло от злато, е култов сервиз, състоящ се от фиала, амфора и ритони, по външните стени на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон. Днес оригиналът може да се види в Националния исторически музей. Експозицията е пътуваща и е представлява интерес за целия свят и именно затова е обиколила не малък брой държави.

            Затова и не бива да се пропуска посещението на Историческия музей на града. Централната експозиция на музея е посветена на участието на Панагюрище в Априлското въстание. Друга експозиция е посветена на освобождението на Панагюрище от османска власт и участието на панагюрци в Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г. Специална зала е отделена на Панагюрското златно съкровище. Тук може да се види копие на златния сервиз, а по време на празника на града и самия оригинал. При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър.

            Историческият музей в града има няколко филиала. Сред тях е Духовниковата къща, построена през 1790 г. Друг обект към музея е Дудековата къща, в която е представена етнографска експозиция, показваща възрожденския градски бит на панагюрци от втората половина на XIX век. Експозицията, разположена в Джуновата къща, проследява възникването и развитието на възрожденската Панагюрска златарска школа и ползваните техники на изработка. В красивата синя Хаджидимитрова къща е показана колекция от художествени произведения, дърворезба, медникарски изделия, керамика и накити. Интересни за посетителите са още Тутевата, Лековата и Дриновата къща.

                Специално място в сърцата на местните хора заема родната къща на Райна Княгиня. През 1876 г. местният революционен комитет възлага на Райна да избродира знамето на панагюрските бунтовници. Днес къщата е превърната в музей, а в двора е погребана любимата българска героиня от Априлското въстание.

              Панагюрище помни славната си история и в памет на героите е издигнат Мемориален комплекс „Априлци”, намиращ се на историческия хълм Маньово бърдо в центъра на града. Сред запазените паментници на града са старите му църкви. Най-старата църква в града е „Свети Тодор Тирон”, построена преди повече от 400 г. До нея през 1823 г. е осветен друг храм - „Свето Въведение Богородично”. В периода 1856 – 1860 г. е издигната и катедралната църква „Свети Георги”.

                 Освен културен и истирически център, град Панагюрище е и много живописно място, пълно с много екопътеки и горски пътища, по които може да поемете. Една от най-атрактивните е пътеката, която започва от хижа Оборище. Това е кратка пътека, лесно проходима за всеки. През цялото време се движи през гора, край един от притуците на река Луда Яна. По-интересното на тази пътека е мъдростта, която събираме докато я минаваме, защото от двете страни на пътеката се редуват каменни плочи с цитати на велики български революционери. Друго интересно, което може да забележете, вървейки покрай реката, е силният червеникав оттенък на водата, който може да се дължи на старата мина покрай града или на нещо по-мистериозно. Накрая на пътеката стигате до площадката на истирическата местност Оборище, където е дадено началото на Априлското въстание.

    Най-добрите места за хапване в град Панагюрище

    Има няколко механи в битов трдиционен стил, в които може да опитате извесните местни ястия, както и да стоплите сърцата и гърлата с пивка ракия от различни видове. Една от колоритните механи е  ресторант-барбекю Калето, предлагащ невероятен комфорт, неустоими кулинарни изкушения и перфектно обслужване. Той е и единственият в околността  ресторант, който дава възможност на всичките си посетители да се пренесат в атмосферата на Сърбия чрез сръбски местни деликатеси.

    Друг ресторант, който е интересен за гостите на града е ресторант Рио, в който може да опитате редица морски гръцки специалитети.Ако пък сте почитатели на европейската кухня ресторант Виктория е Вашето място.

    Почитателите на италианската кухня ще открият в Пица & ресторант „Перфекто“ различни видове пици на пещ, паста и ризото. Любопитните да узнаят тайната на вкусните пици, които предлага заведението, могат да видят с очите си целия процес по приготвянето им. Вкусната храна не може да се изпита без подбрани питиета. Затова Пица & ресторант „Перфекто“ изкушава своите гости със завидна колекция от вина на известни винарски изби.

    Като разбира се, ако направите правилния избор и се настаните в хотел Court Inn, може да се възползвате направо от прекрасната нова кухня, умел главен готвач,страхотната атмосфера и обслужване на ниво. Court Inn разполага с голям ресторант в две части – вътре в хотела и тип „лятна градина“ непосредствено свързани в един обект. Напълно достатъчно да задоволи кулинарните нужди на всеки взискателен клиент.

    Събития в Панагюрище

    Панагюрище е един от най-дейните български градове, както в миналото така и днес. Освен всичко, на което обичайно може да се насладите в града, има множоство събития, които се случват ежемесечно. Има богат културен календар в сайта на града, в който може да се проследят събитията. Най-грандиозните, от които се случват през април-май месец. Едни от тези култови събития са: Военно-исторически фестивал ,,Живата истирия,,, Исторически възстановки по време на празника на града, Международен танцов фестивал ,,Пъстър свят,, Кукерски празник ,,Рогача,, с гостуващи кукери отвсякъде, Празник на община Панагюрище  в началото на май месец. Световно първенство пофойерферки за купата на Панагюрище,Разиграване на обичая ,, Рогач,, Международен ден на музеите, Нощ на музеите.

    Хотели

    Когато вземете решението да посетите този исторически значим град, ние можем да Ви помогнем да изберете най-добрия хотел на най-добра цена.

    Други интересни статии

    ПАРК МИНИ БЪЛГАРИЯ – ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА ЕДНО МЯСТО

    ПАРК МИНИ БЪЛГАРИЯ – ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА ЕДНО МЯСТО

    Едва ли някога сте си представяли, че можете да видите всички най-невероятни забележителности на България, събрани на едно място…Тази мечта е вече сбъдната, благодарение на създателите на парк „Мини България”, който набира все по-голяма популярност и е поредната атракция, която привлича туристи ...

    Прочети >
    НЕВЕРОЯТНИТЕ РЕЗЕРВАТИ НА ЧЕРНО МОРЕ, КОИТО ДА ВИДИТЕ

    НЕВЕРОЯТНИТЕ РЕЗЕРВАТИ НА ЧЕРНО МОРЕ, КОИТО ДА ВИДИТЕ

    Съвършената почивка е съчетание от синьо море и тучна гора по едно и също време и на едно и също място. Хубавото е, че е съвсем възможно преживяване. Из родното Черноморие има редица забележителни местности, където морето и гората са най-добри приятели. Повечето от тях са със статут на резерват ...

    Прочети >
    ГРАДОВЕТЕ С НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩА КОЛЕДНА УКРАСА В БЪЛГАРИЯ

    ГРАДОВЕТЕ С НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩА КОЛЕДНА УКРАСА В БЪЛГАРИЯ

    Коледа чука на вратата, а ние съвсем не сме готови да се разделим с магията на светлинките, които озариха България през декември. Показваме ви най-невероятните коледни украси из родината, които имате още време да посетите и запечатате в снимки. БУРГАС За поредна година Бургас се нарежда д ...

    Прочети >
    КОРНЕЛИЯ БУТИК ХОТЕЛ И СПА – ИЗУМИТЕЛНО МЯСТО ЗА БЕЗОПАСНА ПОЧИВКА КРАЙ БАНСКО

    КОРНЕЛИЯ БУТИК ХОТЕЛ И СПА – ИЗУМИТЕЛНО МЯСТО ЗА БЕЗОПАСНА ПОЧИВКА КРАЙ БАНСКО

      Ако поне веднъж в годината не си подарите почивка в Банско, то годината ви е била напълно пропиляна, гласи стара българска поговорка. От 2020 остава само още един месец, но пък за сметка на това – най-хубавият. Вместо да се чудите къде да го прекарате, потопени в уют и красота, ние от Luxury ...

    Прочети >
    ТОП 5 НЕОБИКНОВЕНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

    ТОП 5 НЕОБИКНОВЕНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

    Опознай родината, за да я обикнеш! Думи на великия Алеко Константинов, които по-често трябва да си припомняме. Днес ви отвеждаме до 5 почти неизвестни, леко мистични и невероятно красиви обекта в България, които заслужават място в сърцето и спомените ви. СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ В СЕЛО ОСМАР Ск ...