Назад
  • Гърция,

    Назад
    Виж     оферти
    Виж офертите

    Изискване за минимален престой

    Дата на настаняване

    Дата на напускане

    Назад
    стая 1
    Виж     оферти
    Назад
    • Промокод Greece50
    • Промокод Tasos50
    • Промокод HOT_SPA40
    • СПА Хотели и планина
    • Гърция
    • Южно Черноморие
    • Северно Черноморие
    • Почивка с домашен любимец
    • Крит, Корфу, Закинтос, Санторини
    • Кавала
    Виж     оферти

    НАЙ-ВНУШИТЕЛНИТЕ КРЕПОСТИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ – част 2

    НАЙ-ВНУШИТЕЛНИТЕ КРЕПОСТИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ – част 2

    Българските исторически крепости, които омайват с величието си, не могат да бъдат побрани в няколко реда. Затова подготвихме и втора част на най-впечатляващите от тях, които да посетите.

    ЦАРИ МАЛИ ГРАД

    Реставрираната крепост Цари Мали град, която се намира край самоковското село Белчин, е може би сред най-добре поддържаните родни исторически обекти. До самата крепост се достига по кратка, но красива екопътека. За онези, които предпочитат да съкратят тази част от разходката, има фуникуляр. Мигновеното пътуване с него разкрива панорама към цялата долина. Самият комплекс Цари Мали град включва няколко обекта – средновековната църква „Света Петка“, етнографския комплекс в село Белчин и самата късноантична крепост Цари Мали Град. Археологическите проучвания показват, че изграждането на крепостта е започнало по време на управлението на император Валент (364-378 г.). Мястото на крепостта е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. В музейната сбирка, изложена там, всеки посетител може да види любопитни предмети и находки - монети, накити, стрели и части от въоръжение, инструменти, разнообразна керамика и други. Голямата атракция е въженият мост, който води до един от входовете на крепостта.

    ШУМЕНСКА КРЕПОСТ

    Шумeнската крeпост е една от нaй-извeстните забележитeлности в Бългaрия. Останките на крепостта са разположени на около 3 км от цeнтъра на Шумен в Шуменското плато. Първите заселници там са били траките. Археологичeски изследвaния покaзват, че мeстността е била населявана още през XII вeк прeди новaта eра. После и римляните завладяват красивите земи там и оставят своето наследство. При разкопките са разкрити множество свeдения за бита и воeнното дело на българския народ през Средновековието. Открити са останки от 12 църкви, ранновизaнтийска баня, керaмика, съдoве, укрaшения и монeти, както и надписът на цар Иван Шишмaн. Най-голям туристически интерес представлява кулата на крeпостта, от която се рaзкрива крaсива глeдка не само към Шумен, но и към цялото плато. Площта на крeпостта е около 32 дeкара.


    МЕЗЕК

    Средновековна крепост край село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1 км от гръцката граница, също попада в списъка с най-добре запазените във вековете. Вдигната е от византийците в на ХІ в. Тя е най-голямото отбранително съоръжение в Родопите и някога е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Обградена е от гъсти гори и около нея има десетки невероятни гледки.

    ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА

    Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на с. Рупите, община Петрич, върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти. В Хераклея Синтика всичко, което ще видите е такова, каквото са го оставили древните му обитатели. Това е сред малкото места у нас, където кракът ви може да стъпи на уличен камък на над 2300 години. Древният град все още се изследва и изучава, а откритията се укрепват и консервират. Самата баба Ванга неведнъж приживе е казвала, че мястото е силно енергийно. Неслучайно е избрала да прекара живота си в съвсем тясна близост до него.

    МОМЧИЛОВАТА КРЕПОСТ

    Момчилова крепост се извисява край село Градът, община Смолян. Укреплението е построено през късната античност (вероятно VІ в.) като част от системата крепости против варварските нашествия от север. Като такава тя има пряк визуален контакт с крепостите в местността Турлук над Смолян и Кечикая над град Рудозем. Просъществувала е сравнително кратко време и била опожарена при  славянските нахлувания. През Средновековието (ХІ-ХІV в.) крепостта е издигната отново. През 1343 г. преминава във владение на родопския владетел Момчил, чието име носи днес. Момчил юнак е възпят в епоса на българи, сърби и херцеговинци като борец срещу османците. През летния сезон туристите там също могат да се насладят на аудио-визуален спектакъл, който носи името „Момчил – митове и легенди“. Атрактивното представление включва 30 минутен филм за защитника на Родопите, прожектиран в естествената среда на крепостните скали и съчетан със специални димни и светлинни ефекти.

    Други интересни статии

    КЪЩИ КРАЙ ВОДАТА – ОСТРОВ БАЛИ СРЕД РОДОПИТЕ

    КЪЩИ КРАЙ ВОДАТА – ОСТРОВ БАЛИ СРЕД РОДОПИТЕ

    Който не е видял Родопите през живота си, той не е видял България! Най-мистичната ни планина е дом на десетки красиви кътчета, от които си заслужава да имате спомени и магнитчета на хладилника. Едно от най-очарователните е новият затворен комплекс „Къщи край водата”, намиращ се в родопск ...

    Прочети >
    ТОП 5 НА НАЙ-ДОБРИТЕ ЗИМНИ КУРОРТИ В БЪЛГАРИЯ

    ТОП 5 НА НАЙ-ДОБРИТЕ ЗИМНИ КУРОРТИ В БЪЛГАРИЯ

      Чакана или не, зимата пристига. От нас зависи дали ще се влюбим в нея. Определено най-добрата черта от нейния иначе хладен характер е снегът. Пухкавите преспи превръщат всяко място в приказно, макар напоследък снегът да се превръща във все по-рядко срещано явление, по което изпитваме носталг ...

    Прочети >
    ОГНЯНОВО – ПЛАНИНСКИ РАЙ С МИНЕРАЛНА ВОДА

    ОГНЯНОВО – ПЛАНИНСКИ РАЙ С МИНЕРАЛНА ВОДА

      Ако има рай на Земята, Огняново със сигурност е малко късче от него. Закътаното между полите на Пирин и Родопите селце е синоним на чист въздух, ненагледна природа и безмерно спокойствие. Пътят до него е като онези, за които сме чели в най-добрите романи, писани някога. Макар да се намира ...

    Прочети >
    СЕЛО ДОЛЕН – ТАЙНОТО СЪКРОВИЩЕ НА РОДОПИТЕ

    СЕЛО ДОЛЕН – ТАЙНОТО СЪКРОВИЩЕ НА РОДОПИТЕ

    Село Долен е от малко познатите красиви кътчета в Западните Родопи. Намира се на 26 км от Гоце Делчев и в последните десетилетия живее в сянката на далеч по-популярните Лещен и Ковачевица. Всъщност Долен по нищо не им отстъпва нито в исторически, нито в природен план. Разположено на цели ...