Назад
  • Гърция,

    Назад
    Виж     оферти
    Виж офертите

    Изискване за минимален престой

    Дата на настаняване

    Дата на напускане

    Назад
    стая 1
    Виж     оферти
    Назад
    • Промокод Greece50
    • Промокод Tasos50
    • Промокод HOT_SPA40
    • СПА Хотели и планина
    • Гърция
    • Южно Черноморие
    • Северно Черноморие
    • Почивка с домашен любимец
    • Крит, Корфу, Закинтос, Санторини
    • Кавала
    Виж     оферти

    ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС „ДАМАСЦЕНА” – НА ГОСТИ В ЦАРСТВОТО НА РОЗИТЕ

    ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС „ДАМАСЦЕНА” – НА ГОСТИ В ЦАРСТВОТО НА РОЗИТЕ

    Май е месецът, в който животът е цветя и рози. Поне в Казанлъшкия край, прочут със своите розови масиви в целия свят. Само на 20 км от града можете да преживеете истинска розова приказка, потапяйки се в разкоша и градините на Етнографски комплекс „Дамасцена”.

    През последните години той е сред съвременните атракции в региона, привличащ туристи дори от далечни държави като Япония. Разположен е край село Скобелево и се простира на необятна площ. Носи името на сорта маслодайна роза – дамасцена, отглеждана в Розовата долина.

    Историята на мястото е любопитна. Преди да се разгърне в цялата си прелест, години назад във времето е започнало да действа като семейна розоварна. Днес обаче предлага зрелищни гледки и очарователна природа, разбира се с дъх на рози.

    На територията му можете да се запознаете отблизо с процеса на производството на розово масло. Освен безкрайните масиви с насаждения от дамасцена, които го обграждат, в комплекса можете да видите още 150 различни вида рози.

    Из алеите ще се полюбувате на безчет зелени растения, алпинеуми, водопади, както и езера. Навсякъде има обособени места за релакс – изящни пейки и беседки, на които да поспрете за миг и да се полюбувате на заобикалящата ви красота.

    Комплекъст разполага и със съвременен тракийски център, където можете да видите копия на някои от най-известните златни български съкровища. От него директно се излиза на новопостроения амфитеатър, който също прилича на цветна градина. На сцената му редовно се изявяват известни театрални и музикални таланти.

    Из градините на „Дамасцена” има и два ресторанта, както и магазини за сувенири. Приветливи са и постоянните му обитатели, сред които дружелюбни бели и черни лебеди, както и риби Веслонос. Сред домакините там са и статуи на Бай Ганьо, Алеко Константинов, Орфей, както и цар Севт III и неговата съпруга царица Береника.

    Посетителите имат и уникалната възможност да се порадват и на новосъздадения биопарк, който се намира в равнините около комплекса. Можете да стигнете както пеша, така и с автомобил. За целта са изградени път с указателни табели и места за паркиране.

    От двете панорамни беседки ще имате възможност да наблюдавате над 150 елени лопатари, сърни, муфлони, диви кози, глигани, красиви коне, понита, пауни и токачки, които обитават свободно паркови площи от над 300 дка.

    Най-впечатляващото време за посещение на комплекса е през май месец, когато розите цъфтят. Можете да го съчетаете и с Празника на розата в Казанлък, който се провежда винаги през първия уикенд на юни. Тогава на територията на комплекс „Дамасцена” има специална програма, но се подгответе, че няма да сте единствените посетители по това време.

    В останалите сезони е значително по-спокойно и все така красиво. Комплексът работи всеки ден. За възрастни входната такса е 15 лв., за ученици, студенти и пенсионери – 8.00 лв. Деца до 7 г. и хора с увреждания ползват безплатен достъп. Предлагат се и изгодни семейни билети.

    Други интересни статии

    НАЙ-УДИВИТЕЛНИТЕ БЪЛГАРСКИ СЕЛЦА, КОИТО ДА ВИДИШ ПРЕЗ ЗИМАТА

    НАЙ-УДИВИТЕЛНИТЕ БЪЛГАРСКИ СЕЛЦА, КОИТО ДА ВИДИШ ПРЕЗ ЗИМАТА

      На три неща никой не може да се насити – красива природа, чист въздух и усещане за свобода. Това, че е зима не бива да ни спира да ги търсим и имаме. Хубостта на българското село не е само из вълнуващите разкази на Елин Пелин и Йордан Йовков. Ако все още не сте я опознали, не губете повеч ...

    Прочети >
    КЪДЕ СА МЕСТАТА С НАЙ-КРАСИВИТЕ ЕСЕННИ ГЛЕДКИ В БЪЛГАРИЯ

    КЪДЕ СА МЕСТАТА С НАЙ-КРАСИВИТЕ ЕСЕННИ ГЛЕДКИ В БЪЛГАРИЯ

      Есента е единственият сезон в годината, който Господ е създал единствено заради красотата му. Тя се случва не само по разкошните снимки във Фейсбук и Инстаграм, които скролваме, докато се излежаваме на дивана с топло одеало и чаша чай в ръка. Нужни са ви малко ентусиазъм и удобни обувки, ...

    Прочети >
    МАГИЧНИТЕ КЪТЧЕТА НА СИНЕМОРЕЦ

    МАГИЧНИТЕ КЪТЧЕТА НА СИНЕМОРЕЦ

    Ако трябва да изберем един любим цвят, той ще е Синеморец – любимото синьо. Сгушен в полите на Странджа, той е сред малкото още диви места по Южното Черноморие, където можете да се слеете с природата и да почувствате лятото с всичките си сетива. Счита се, че днешният Синеморец се намира на м ...

    Прочети >
    БЪЛГАРСКИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ПОКОРИЛИ ЮНЕСКО

    БЪЛГАРСКИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ПОКОРИЛИ ЮНЕСКО

    България е близо 110 хиляди квадратни километра и на всеки от тях има поне по една забележителност. 10 са обаче тези, които са успели да покорят дори ЮНЕСКО - Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Списъкът на ЮНЕСКО е дълъг, но в него има и държави, които ня ...

    Прочети >
    СПАсение – НАЙ-ДОБРИТЕ ПРОЦЕДУРИ, КОИТО ДА СИ ПОДАРИТЕ

    СПАсение – НАЙ-ДОБРИТЕ ПРОЦЕДУРИ, КОИТО ДА СИ ПОДАРИТЕ

      Знаете ли, че абревиатурата СПА може и да изглежда модерна, но всъщност е измислена още от древните римляни, досущ както и всичко друго хубаво на този свят. Съкращението всъщност идва от латинското Sanus Per Aquam, което в буквален превод на български означава „Здраве чрез вода”. В Римска ...